BOLI REUMATICE, REUMATOLOGIE, AFECTIUNI REUMATISMALE

BOLI REUMATICE, REUMATOLOGIE, AFECTIUNI REUMATISMALE Bolile reumatice, reumatologie, clasificare

Durerile articulare (artralgiile) sunt simptome întâlnite foarte frecvent în activitatea medicala curenta. Precizarea caracterului unei dureri articulare pare usoara în primul moment, însa este de obicei foarte dificila, deoarece exista foarte multe categorii de suferinte reumatismale. In primul rand meteorosensibilitatea — meteorodependenta este aproape totdeauna prezenta. Am cunoscut bolnavi care erau pentru familie adevarate buletine meteorologice, prognoza lor întrecand sau în orice caz precedand pe cea a oamenilor de specialitate. Fenomenul a fost explicat deseori prin „oceanul ionic” atmosferic care influenteaza unele constante biologice din organism, probabil prin modificari ale diferitelor elemente chimice.–> In continuare, mai facem mentiunea ca durerile articulare pot fi în mod indiscutabil un semn al bolilor reumatismale, dar si simptome ale altor îmbolnaviri.

Astfel, astazi se cunoaste ca procesele patologice situate la nivelul articulatiilor pot fi inflamatorii,  degenerative,  metabolice, neoplazice, ceea ce solicita un atent diagnostic diferential.

De un real ajutor in aceste cazuri este discutia dintre medic si bolnav (anamneza), care, facuta atent si cu un anumit tact, poate evidentia unele date interesante in antecedentele personale si familiare, amanunte legate de profesiune si varsta, natura durerii articulare, localizare, caracter constant sau variabil, factorii ce o accentueaza.

Asa-numitul examen fizic, pe care adesea poate sa si-l faca si bolnavul, vizeaza observarea formei si volumului articulatiilor, aparitia unor deformari si tumefactii, temperatura cutanata, tofii gutosi, excrescence osoase, limitarea miscarilor, anchiloza sau din contra laxitatea articulara s.a.m.d.

Reumatologia este in esenta imunopatologie, de aceea numai dupa perfectionarea cunostintelor de imunologie a putuit fi posibila abordarea stiintifica a bolilor reumatismale.

Imunologia a reprezentat atat pentru medic, cat si pentru bolnav aliatul de baza in stabilirea formei de boala, cauzelor ei, diagnosticului, fazei bolii, eficientei sau ineficienifei unei scheme terapeutice.

Bolile reumatismale pot debuta in orice perioada a anului, inclusiv in timpul concediilor, desi exista unele anotimpuri mai reumatogene decat altele. De aceea, cunoasterea unor date despre aceste boli este cu atat mai necesara.

In continuare dorim sa amintim ca exista boli reumatismale si boli para (pseudo) -reumatismale.

Bolile reumatismale propriuzise se pot clasifica la randul lor in reumatisme inflamatorii si reumatisme degenerative.

Formele inflamatorii cuprind: reumatismul poliarticular acut (Bouillaud), alte reumatisme de origine infectioasa (subacut streptococic al adultului, scarlatinos, gonococic, tuberculos, sifilitic, brucelian, manifestari in infectiile tifoparatifice, manifestari in infectii virale, sindromul Reiter, boala Behcet, manifestari in boli intestinale); reumatisme de origine  alergica (eritemul nodos, purpura reumatoida Schonlein-Henoch, sensibilizari medicamentoase); poliartrita reumatoida; poliartritele apropiate de poliartrita reumatoida.

Reumatismele degenerative se refera la artroze si la asa-numitul reumatism abarticular (extraarticular) din cadrul caruia fac parte periartritele, tendinitele, sinovitele, bursitele, miozitele, radiculitele si nevralgiile.

Bolile para (pseudo)-reumatismale cuprind bolile de colagen (colagenozele), unele endocrinopatii, neoplasme, hemopatii si boli de sisteim, stari post-traumatice si chiar psihopatii unde tpot fi prezente ca fenomen de acompaniament clinic si durerile articulare.

O prima observatie dupa aceasta enumerare de suferinte articulare poate avea ca adresa multitudinea bolilor care se pot manifesta prin dureri articulare. De aici o prima concluzie: adresarea imediata la un medic pentru precizarea bolii generatoare de simptom. Tratamentele simptomatice, automedicatia si asteptarea vindecarii de la sine sunt total contraindicate. Consultul medical precoce poate preveni aparitia unor suferinte uneori invalidante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *