SEBOREEA CAUZE, TRATAMENT, NATURISTE

SEBOREEA CAUZE, TRATAMENT, NATURISTE Seboreea cauze, tratament, remedii naturiste

Incarcarea cu grasime a pielii si a parului, datorita unei exagerari a secretiei glandelor sebacee, poarta numele de seboree. Hiperfunctia glandelor sebacee poate fi o predispozitie care se mosteneste, dar de cele mai multe ori este consecinta unor tulburari cu caracter general care se produc in organismul nostru. De obicei sunt tulburarile endocrine care intervin de altfel si in mod fiziologic, la epoca pubertatii, asa cum am vazut in capitolele anterioare. De asemenea, bolile digestive sau de nutritie (gastrite, ulcere, colicistite, avitaminoze) au o influenta importanta asupra seboreei. Se atribuie astazi un rol deosebit si sistemului nervos, emotiile, surmenajul sau bolile neurologice influentand nefavorabil seboreea.

Se stie ca seboreea favorizeaza aparitia infectiilor microbiene. Este bine de stiut ca in filamentul seboreic se gasesc niste larve cu sase picioare ale unui parazit pe nume Demodex foliculorum, care se distruge greu, printr-un tratament foarte complicat.
–> Sa nu uitam ca anumiti factori externi ca: frigul, lipsa de igiena, abuzul de sapunuri alcaline (sapunul cheia, de rufe, de glicerina) agraveaza seboreea.

Pielea seboreica este lucioasa, grasa, cu porii dilatati, cenusiu-galbui la culoare, iar cand sebumul se acumuleaza in palnia foliculului pilos si se amesteca cu celulele cornoase descuamate se formeaza filamentul seboreic.

Se localizeaza cu predilectie pe fata, frunte, barbie, submandibular, pe pielea capului in special in crestet, pe decolteu si pe spate.

Prevenirea seboreei.

Tinerii care au o predispozitie ereditara la seboree si acnee, trebuie ca in epoca pubertatii si adolescentei sa pastreze un regim sarac in dulciuri si grasimi si mai consistent in proteine si vitamine. Se vor evita cremele grase si sapunurile alcaline, se va pastra o igiena riguroasa a pielii care va fi protejata la frig. Tratamentul seboreei este complex, general si local.

Tratamentul general se face sub controlul medicului dermatolog care, facand un bilant al tulburarilor organismului, intervine acolo unde este necesar.

Tratament naturist

Se incepe cu stabilirea unui regim alimentar, al unei igiene alimentare, se supravegheaza functia si se trateaza bolile tubului digestiv, se administreaza vitamine si chiar hormoni (dupa unii autori) atunci cand este cazul. Tinerii bolnavi de seboree profita in mod special de baile fierbinti, prelungite, de ape sulfuroase (Pucioasa, Calimanesti, Caciulata, Govora, Lacul Sarat etc).

Tratamentul local al seboreei revine cosmeticienei care, dupa consultul medical si prescriptiile medicului dermatolog, va pune la dispozitia bolnavului o gama variata de proceduri: vaporizari calde, compresii cu infuzii de plante (musetel, tei, levantica, menta), lotionari, descarcari de ozon, raze ultraviolete, diverse masti etc. Daca seboreea are o forma mai severa, este necesar sa se recurga la masajul facial „cu creme adecvate, care favorizeaza eliminarea excesului de sebum si indeparteaza celulele descuamate.

Este bine de retinut ca exista o toleranta variabila, de la individ la individ; la diversele medicamente sau produse cosmetice si ca utilizarea lor este bine sa se faca sub control.

Cuvinte: Seboreea, cauze, seboree, tratament, remedii naturiste, glande sebacee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *