«

»

Apr 08

TOXIINFECTII ALIMENTARE SIMPTOME, TRATAMENT

TOXIINFECTII ALIMENTARE SIMPTOME, TRATAMENT Toxiinfectii alimentare cauze, simptome, tratament

Cauze: Toxiinfectiile alimentare sunt afectiuni care apar ca izbucniri epidemice, sau sub forma de cazuri izolate si se datoresc ingerarii de alimente contaminate, de microbi sau de toxinele acestora.

Agentul etiologic: Coci patogeni entirotoxici [streptococi, stafilococi], enterobacteria cu [Salmonella, Escherichia, Shigella], sau bacterii formatoare de spori din care unele sunt aerobe, iar altele anaerobe.

Raspandire geografica- frecventa. Universala- cazuri in general vara.

Sursa de infectie:
Omul bolnav sau purtatorul care poate elimina germenii prin materii fecale, prin urina, prin secretii nazo-faringiene sau chiar prin leziuni cutanate. De asemeni animalele bolnave sau purtatoare de germeni [rozatoare, cainii, pisicile, porcii, vite cornute, pasarile, caii], care elimina germenii prin materii fecale, urina sau lapte. Produse alimentare: carne provenita de la animale bolnave, sau oua, in special cele de rata.

Transmitere:
Transmiterea se realizeaza prin conservarea alimentelor provenite de la animale bolnave, sau prin alimente contaminate in cursul manipularii si pregatirii lor, de catre bolnavi sau purtatori de germeni sau contaminate de rozatoare, animale sau vectori. In general transmiterea se face prin alimente ce nu necesita o prelucrare termica totala sau prin alimente contaminate dupa prelucrarea termica.

Calea de patrundere in organism este cea digestiva.

Durata perioadei de incubatie: De la cateva ore, pana la 48 de ore, in functie de agentul etiologic si gradul de contaminare a alimentului.

Simptome: Din punct de vedere clinic boala se poate prezenta sub forme usoare [tulburari digestive neansemnate], forme medii [de genul unei gastro-enterocolite acute] sau forme grave cu o evolutie severa uneori, care duc la moarte, daca nu se intervine rapid. In general boala incepe brusc, chiar zgomotos, cu scaune diareice, colici abdominale, greturi, varsaturi, ameteli si o febra ce poate ajunge repede la 39-40 grade C. Cu toata starea generala grava, in lipsa complicatiilor, vindecarea poate surveni dupa 3-4 zile in formele usoare sau medii si dupa 2-3 saptamani sau mai mult formele severe. Boala nu este contagioasa interuman, dar nici nu lasa imunitate.

Tratament:
Tratamentul toxiinfectiilor alimentare incepe cu repaus la pat, regim alimentar hidric si un tratament cu antivomitive, calmante, antiseptice intestinale ca: Imodium, Carbune medicinal, Smecta pliculete, Sulfamide, etc. Antibioticele nu se recomanda decat in anumite forme grave de boala. In asemenea forme severe se va urmari rehidratarea organismului prin perfuzii cu glucoza.

Tratament naturist: Ceai din seminte de Chimen, ceai din frunze de Zmeur, ceai din planta intreaga Rachitan, ceai din frunze de Afin si fructele consumate ca atare sau uscate, ceai din Cimbrisor de camp, ceai de Menta, ceai din frunze de Mur, ceai din scoarta de stejar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>