TRIPSI COMBATERE, DAUNATORI PLANTE

TRIPSI COMBATERE, DAUNATORI PLANTE Tripsi combatere, daunatori plante, referat

Tripsii sunt insecte mici, de 1-2 mm, au 3 generatii pe an in gradina si 5-6 in sera. Cele mai atacate plante sunt: tutunul, mazarea, conopida, ceapa, prazul, gladiolele in camp, castravetii, tomatele si garoafele in camp. Ataca in special pe dosul frunzelor, unde apar o multime de puncte si dungi argintii.

a. Protejarea dusmanilor naturali:
acarienii pradatori, crizopele, buburuzele, paianjenii.

b. Mijloace de prevenire sau  îndepartare

– Aerisirea serelor si solariilor (uscaciunea si caldura favorizeaza  atacul, ca si în cazul acarienilor);
– Udarea plantelor si prin  aspersiune;
– Semanatul timpuriu al mazarii, respectiv plantarea timpurie  a arpagicului;
– Stropiri repetate cu infuzie de vetricea, cu sau fara bentonita 3%.–> c. Mijloace de omorare, nepoluante

Ca si pentru musculita alba

– Instalarea de capcane lipicioase, de culoare galbena. Aceste capcane se pot cumpara de la inspectoratele de protectia plantelor sau se  pot confectiona în gospodarie. Dintr-o tabla subtire se decupeaza forme dreptunghiulare,  cu un orificiu pentru atarnare sau cu picior de fixare în sol. Se acopera suprafata tablei cu un clei, care nu trebuie sa curga si nici sa se întareasca, cel putin 1 —2 luni. In acest scop se poate  folosi clei de omizi, obtinut de la inspectoratele de protectia plantelor. Un clei de calitate se poate prepara din 1 l ulei de floarea soarelui (sau rapita si 1,5 kg sacaz (numit si colofoniu). Uleiul se încalzeste într-un vas pana la fierbere, dupa care se adauga sacazul pisat, putin cate putin, cu amestecare continua, pentru a preveni lipirea sacazului pe peretii vasului. O alta reteta de clei consta din fierberea împreuna a 2,5 l ulei de rapita cu 200 g untura de porc. Se adauga, prin amestecare continua,   200 g terebentina si 200 g sacaz.

In masa lipicioasa se adauga vopsea galbena în ulei, astfel încat întreg amestecul sa capete o culoare galbena, de preferat cu o nuanta portocalie.O capcana ajunge pentru cca 20 mp suprafata de solar.
– Stropirea plantelor cu sapun de potasiu 3% + spirt 3%; – Stropirea plantelor cu infuzie de tutun, la care se adauga sapun si spirt;
– Stropiri sau prafuiri cu piretrina, rotenona, cvasia sau Neudosan.

d. Mijloace de omorare, poluante

– Stropiri cu un insecticid, de exemplu Decis 25, Mospilant, sau alt insecticid, în momentul semnalarii primelor atacuri, apoi repetarea acestora în functie de densitatea populatiei.
– Protectia plantelor de gradina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *