FLUOROURACIL PROSPECT, INDICATII, TRATAMENT

FLUOROURACIL PROSPECT, INDICATII, TRATAMENT

Fluorouracil® prospect

Prezentare farmaceutica: Flacoane a 250 mg substanta activa (fluorouracil) + excipient (apa sterila pentru injectare) în 5 ml; 500 mg în 10 ml; 1000 mg în 20 ml.
Actiune terapeutica: Fluoro-uracil Roche inhiba diviziunea celulara prin blocarea sintezei ADN (inhibitie enzimatica) si prin formarea unui ARN anormal structurat (fluorouracilul fiind încorporat în structura sa). La animale s-a demonstrat un marcat efect inhibitor al cresterii diferitelor tumori transplantabile. In utilizarea clinica au fost observate remisii temporare si cel mai adesea partiale ale unor tumori; însotite de o ameliorare subiectiva si de reducerea durerii.
Indicatii: Tratamentul paleativ al tumorilor maligne, în special de rect, colon si sân, dar si gastrice, pancreatice, hepatice (tumori prirnare), uterine (în special de cervix), ovariene si de vezica urinara. Tratamentul cu Fluoro-uracil Roche nu înlocuieste tratamentul chirurgical sau alte forme recunoscute de terapie si trebuie folosit numai când acestea nu  pot fi aplicate sau efectul lor a fost epuizat sau pur si simplu au esuat.
Mod de administrare: Fluoro-uracil Roche poate fi administrat sub forma de perfuzie i.v. sau prin injectare i.v. Prin administrare parenterala, doza zilnica totala nu trebuie sa depaseasca 1 g.
1 Tratament initial. Perfuzie: 15 mg/kg sau 600 mg/m3/zi (nu mai mult de 1 g per doza) în perfuzie intravenoasa, timp de 4 ore. Continutul a 3 fiole a câte 5 ml poate fi diluat în 250 ml de: NaCl 0,9,%, dextroza 5%, dextroza 10%, dextroza 2,5% + clorura de sodiu 0,45%, solutie Ringer, solutie Hartmann sau Macrodex 6% în dextroza. Solutia trebuie utilizata în decurs de 8 ore de la preparare. Perfuzarea se repeta zilnic, pâna la aparitia primelor efecte secundare (stomatita, diaree, leucopenie si/sau trombocitopenie) dupa care, se întrerupe  tratamentul.  Odata cu  remisiunea efectelor secundare gastro-intestinale, cu cresterea numarului de leucocite la 3000-4000/mm3 si a numarului de trombocite la 80 000-100 000/mm3, doza trebuie ajustata pentru tratamentul de întretinere (vezi mai jos).
Injectare: 12 mg/kg sau 400 mg/m2 pe zi, în injectii intravenoase lente trei zile consecutiv. Daca intervin simptome de toxicitate (stomatita, diaree, leucopenie si/sau   trombocitopenie) se administreaza 6 mg/kg sau 240 mg/m2 în zilele 5, 7 si 9, cu conditia neaparitiei semnelor de toxicitate în acest interval. Daca tratamentul este bine tolerat, se recomanda trecerea la tratamentul de  întretinere; în caz contrar, trebuie asteptata remisia efectelor secundare de mai sus, înainte de administrarea dozelor ulterioare. Administrarea injectabila în bolus trebuie evitata.
Regim alternativ: 15 mg/kg sau 600 mg/m2 o data pe saptamâna, prin injectare i.v. sau sub forma de capsule. In cele mai multe cazuri, efectele secundare sunt usoare. Dupa remisia acestora se poate trece la tratamentul de întretinere.
2. Tratament de întretinere. Injectare: 5-10 mg/kg sau 200-400 mg/m2 i.v., o data pe saptamâna.
Tratament oral: 15 mg/kg sau 600 mg/m2. Desi simptomele unor reactii adverse sunt rare, acestea constituie factorul limitam în cursul tratamentului.
Instructiuni posologice speciale: primul ciclu de tratament se va administra în spital sau sub supravegherea unui specialist. Doza orala zilnica va fi administrata într-o singura priza; nu se va fractiona în doze mici. Daca functia hematopoietica este afectata (leucocite sub 4000/mm3, trombocite sub 100 000/mm3) sau daca exista o alterare severa a functiei hepatice sau renale sau dupa o pierdere ponderala importanta, doza trebuie redusa cu o treime, pâna la jumatate. La pacientii obezi, sau la care edemele, ascita sau alte tipuri de retentie lichidiana au determinat o crestere ponderala, dozele trebuie raportate la greutatea sau la suprafata corporala normala a pacientului. Administrarea Fluoro-uracil Roche se va întrerupe imediat daca se manifesta oricare dintre urmatoarele simptome: reactii adverse gastro-intestinale, de exemplu: stomatita, mucozita, diaree sau voma severe, ulceratii sau sângerari gastro-intestinale; reactii adverse hematologice: leucocite sub 3000/mm3, trombocite sub 80 000/mm3; reactii adverse la nivelul sistemului nervos central sau periferic, inclusiv ataxie si tremor; reactii adverse de natura cardiaca. Terapia nu va fi reluata pâna când nu dispar efectele secundare. In general, decizia de a relua tratamentul se ia în functie de gradul de remisie al toxicitatii si de starea pacientului. In cazurile de manifestare a unor reactii adverse grave de natura gastro-intestinala, cardiaca sau neurologica, nu se recomanda, în general, reluarea tratamentului cu Fluoro-uracil Roche.
Tratament asociat: în cazul asocierii Fluoro-uracil Roche cu alte citostatice care au acelasi gen de efecte secundare sau cu radioterapie, dozele recomandate trebuie reduse corespunzator. Fluoro-uracil Roche poate fi administrat si în perfuzie continua cu durata de 24 ore (5-7,5 mg/kg sau 200-300 mg/m2 pe zi), dar trebuie tinut cont de faptul’ca durata de viata a solutiei este doar de 8 ore. Durata tratamentului trebuie stabilita de catre un specialist, în functie de tipul si evolutia bolii.
Dozele recomandate pentru tratamentul initial trebuie reduse cu o treime pâna la jumatate la pacientii cu o stare nutritionala precara, la cei care au suferit interventii chirurgicale, mari în ultimele 30 zile si la cei cu depresie medulara (4000/mm3, trombocite sub 100 000/mm3) sau cu functie hepatica sau renala alterata. Nu se exclude o posibila legatura între deficienta de dihidropirimidin dehidrogenaza si efectele toxice marite ale agentului Fluoro-uracil.
Sarcina si alaptare: studiile efectuate pe animale au relevat efecte nedorite la fat. Desi nu exista date asupra aparitiei unor astfel de efecte la om, Fluoro-uracil este contraindicat pe întreaga perioada de sarcina. Nu se stie daca 5-FU traverseaza placenta. Desi nu se stie daca Fluoro-uracilul trece în laptele matern, femeile aflate sub tratament nu trebuie sa alapteze.
Reactii adverse: Urmatoarele reactii adverse au fost constatate la pacientii tratati cu Fluoro-uracil Roche: tractul gastro-intestinal: obisnuite — anorexie, greata, voma,  stomatita, mucozita, diaree; rare — sângerare, afectari hepatocelulare si, în cazuri foarte rare, s-a constatat necroza hepatica fatala; piele: obisnuite — alopecie; rare — exantem, dermatita, eritem palmaro-plantar, hiperpigmentare, fotosensibilitate, urticarie. S-au constatat cazuri izolate de  modificari ale unghiilor, inclusiv de pierdere a acestora; aparatul cardio-vascular: foarte rare — dureri precordiale, aritmii cardiace, infarct de miocard, ischemie si infarct miocardic, care au avut, în cazuri rare, efect letal; sistemul nervos central: rare — ataxie, disartrie, nistagmus, dezorientare, confuzie, euforie si nevrita optica. S-au constatat cazuri de disfunctie cerebrala extrapiramidala sau corticala, care sunt de regula reversibile; sistemul hematopoietic: foarte comune — leucopenie cu neutropenie, anemie, trombocitopenie; rare — anemie hemolitica, agranulocitoza, pancitopenie; ochi: rare — lacrimare ca prim semn de stenoza a canalelor lacrimale; alte reactii: rare — bronhospasm, soc anafilactic. In eventualitatea unui soc anafilactic, se aplica masurile terapeutice obisnuite. Diareea raspunde de regula la tratamentul antidiareic, în timp ce greata si voma pot fi controlate cu antiemetice. Daca tratamentul cu Fluoro-uracil este întrerupt, eritemul palmaro-plantar dispare treptat în cursul a 5 pâna la 7 zile, în general. Ca o alternativa, sindromul palmaro-plantar poate fi tratat prin administrarea simultana, pe cale orala, de piridoxina în doze de 100 pâna la 150 mg/zi.
Interactiuni: s-au constatat interactiuni medicamentoase, care au avut ca rezultat o potentare a eficacitatii si/sau toxicitatii atunci când s-a administrat 5-FU în combinatie cu alti agenti anticancerigeni (de exemplu, interferon alfa-2a, ciclofosfamida, vincristina, metotrexat, cisplastina, adriamicina sau leucovorina). Dupa tratamente îndelungate cu Fluoro-uracil Roche în asociatie cu mitomicina s-a raportat aparitia sindromului hemolitic-uremic.
Supradozare: principalele simptome de supradozare sunt: greata, voma, diareea, stomatita, hemoragia, leucopenia si/sau trombocitopenia. Masurile terapeutice adecvate constau în întreruperea sau scaderea dozelor si, în functie de simptome, transfuzii de sânge, perfuzii leucocitare sau plachetare si terapie antiinfectioasa.
Observatii speciale: influenta asupra testelor de laborator: bilimbina (indexul icteric) si acidul 5-hidroxi-indol acetic din urina pot sa prezinte valori crescute sau fals pozitive.
Nota: Fluoro-uracil Roche este iritant: se va evita contactul cu ochii si mucoasele.
Date referitoare la manevrare: flacoanele de Fluoro-uracil Roche vor fi manevrate numai de personal specializat. Ca în cazul tuturor agentilor citotoxici, se vor lua masuri de evitare a expunerii membrilor personalului în cursul sarcinii. Solutia pentru perfuzare trebuie pregatita într-o zona destinata manevrarii, deasupra unei tavi lavabile sau a unei foi de hârtie absorbanta de unica folosinta, cu protectie de plastic pe spate. Se va asigura o protectie corespunzatoare a ochilor, se vor purta manusi de unica folosinta, o masca pentru fata si un sort de unica folosinta. Seringile si seturile de perfuzire vor fi asamblate cu atentie pentru a evita scurgerea [se recomanda folosirea fitingurilor Luer-lock]. La încheierea operatiei, toate suprafetele expuse vor fi curatate complet, iar fata si mâinile vor fi spalate. Date referitoare la distrugerea materialelor consumabile folosite: toate acele vor fi puse într-un container adecvat si toate celelalte articole de unica folosinta vor fi puse într-o punga de polietilena sigilabila si vor fi incinerate împreuna cu alte deseuri de acelasi tip. Materialul utilizat poate fi îndepartat prin incinerare. Solutia ramasa în flacoane va fi întâi absorbita cu vata care va fi apoi învelita în doua pungi de polietilena sigilate.
Primul ajutor: contactul cu ochii — se vor spala imediat cu apa si se va apela la un medic; contactul cu pielea — se va spala bine cu sapun si apa, si se va scoate îmbracamintea contaminata; inhalare, ingestie — se va apela imediat la asistenta medicala.
Pastrare: fluoro-uracil Roche, flacoane si solutie pentru administrare orala, trebuie pastrat la temperaturi între 25 si 25°C. Daca solutia precipita ca rezultat al pastrarii temporare la temperaturi joase, poate fi dizolvata prin încalzire cu grija la 60°C si agitare.
Contraindicatii: Hipersensibilitate cunoscuta la medicament. Precautii: tratamentul va trebui sa fie întrerupt imediat daca se manifesta unul dintre simptomele urmatoare: stomatita, mucozita, diaree sau voma grave, ulceratii sau sângerari gastro-intestinale, leucocitt sub 3000/mm3, trombocite sub 80 000/mm3, reactii adverse la nivelul sistemului nervos central sau periferic, inclusiv ataxie si tremor, reactii adverse de natura cardiaca. Tratamentul nu se va relua pâna când aceste simptome nu dispar, în cazul în care se manifesta reactii adverse grave de natura gastro-intestinala, cardiaca sau neurologica, reluarea tratamentului cu Fluoro-uracil nu este, în general, recomandata. In timpul tratamentului initial este esentiala verificarea frecventa a formulei sanguine (la fiecare doua sau trei zile). In timpul tratamentului de întretinere verificarea formulei sanguine se va face înaintea fiecarei dozari. Valorile limita ale numarului de leucocite sau trombocite sunt prezentate în capitolul 1/2.
Sinonime: 5-Fluorouracil, Fluoroflex, Fluorouracil, Fluoroblastin, Ftoruracil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *