OXACILINA PROSPECT, INDICATII, TRATAMENT

OXACILINA PROSPECT, INDICATII, TRATAMENT

Oxacilina prospect

Oxacillinum Natricum

Prezentare farmaceutica: Capsule operculate continând oxacilina sodica monohidrat 275 mg, corespunzator la 250 mg oxacilina (cutie cu 12 buc); flacoane continând oxacilina sodica 250 mg sau 500 mg sub forma de pulbere pentru prepararea de solutie injectabila.
Actiune terapeutica: Penicilina de semisinteza, bactericida, cu spectru asemanator Penicilinei G; este activa fata de stafilococii rezistenti la Penicilina G (penicilinazosecretori), dar pentru ceilalti germeni potenta este mai mica; actiunea bactericidâ fata de stafilococul auriu este sinergica cu cea a aminoglicozidelor. Este activa atât pe cale orala, cât si în injectii.
Indicatii: Infectii stafilococice rezistente la Penicilina G, infectii mixte cu streptococi si stafilococi penicilinazosecretori: în asociatie cu ampicilina, în infectii cu germeni gram-negativi secretori de beta-lactamaza (protejeaza ampicilina de inactivare).
Mod de administrare: Adulti, oral, obisnuit 500 mg la fiecare 6 ore (pe stomacul gol), intramuscular, 1 g la 12 ore; copii (sub 40 kg), oral, 250 mg la 6 ore, intramuscular 50 mg/kilocorp si zi. In infectiile grave doza se poate creste pâna la 12 g/zi la adulti si 300 mg/kilocorp si zi la copii, iar intervalul între doze se micsoreaza.
Reactii adverse: Eruptii cutanate alergice, prurit, eozinofilie, foarte rar soc anafilactic; greata, voma, diaree, rareori leucopenie, cresterea transaminazei glutamicoxalacetica si disfunctie hepatocelulara; la nou-nascuti, risc de hiperbilirubinemie, la sugari dozele mari pot provoca hematurie si azotemie; suprainfectii cu stafilococi, Pseudomonas, Proteus si Candida, foarte rar enterocolita pseudomembranoasa.
Contraindicatii: Alergie la peniciline (se investigheaza hipersensibilitatea); prudenta si doze mici la nou-nascuti si în insuficienta hepatica; prudenta la alergici si la bolnavii cu astm bronsic (risc mare de reactii alergice). Se va evita în infectiile cu germeni sensibili la Penicilina G, în sifilis, gonoree; nu este indicata pe cale orala în infectiile grave si în toate situatiile care pot diminua absorbtia digestiva (greata, voma, staza gastrica, hipermotilitate intestinala).
Sinonime: Bristopen, Prostaphlin, Stapenor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *