PROPANTELINA PROSPECT, INDICATII, ANTISPASMIN

PROPANTELINA PROSPECT, INDICATII, ANTISPASMIN

Propantelina prospect

Propanthelini Bromidum

Prezentare farmaceutica: Drajeuri continând propantelina bromura 15 mg (flac. cu 40 buc).
Actiune terapeutica: Inhiba motilitatea si relaxeaza musculatura gastro-intestinala spastica, relaxeaza spasmul biliar, inhiba secretia gastrica acida, prin actiune anticolinergica.
Indicatii: Afectiuni spastice gastro-intestinale, ulcer gastric si duodenal (se asociaza cu antiacide), gastrite, hiperclorhidrie, diskinezii spastice biliare.
Mod de administrare: Ca antiseptic, 1-2 drajeuri (cu cel putin o ora înainte de masa) la nevoie, cel mult 8/zi; în ulcer, câte 1 drajeu înaintea meselor principale si 2 drajeuri la culcare.
Reacţii adverse: Ocazional, mai ales la dozele mari, uscăciunea gurii, îngroşarea secreţiilor bronşice, uscăciunea pielii cu senzaţie de căldură, tulburări de vedere (prin midriază şi cicloplegie), tahicardie, constipaţie, disurie cu retenţie de urină; rareori nervozitate, confuzie mintală (la bătrâni).
Contraindicaţii: Glaucom cu unghi îngust, adenom de prostată cu retenţie de urină, boli obstructive gastro-intestinale, atonie intestinală, hernie hiatală cu reflux, bolnavi cu ileostomie sau colostomie, colită ulcerativă gravă, megacolon toxic, miastenie gravă, alergie la propantelină; prudenţă în bolile cardiace severe, în tahiaritmiile supraventriculare, la hipertensivi, în cardiopatia ischemică, în bolile pulmonare cronice, în afecţiunile hepatice şi renale, in tulburările de reglare vegetativă, la hipertiroidieni. Prudenţă sau se evită în timpul sarcinii, la copii mici şi la bătrâni. Atenţie la şoferi şi la persoanele care mânuiesc maşini (tulburarea vederii poate fi dăunătoare). Amantadina, chinidina şi antidepresivele triciclice măresc efectele anticolinergice.
Sinonime: Antispasmin, Antrenyl, Helkamon, Oxifenoniu, Spasmophen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *