VANCOMICIN PROSPECT, INDICATII VANCOMICINA

VANCOMICIN PROSPECT, INDICATII VANCOMICINA

Vancocin prospect, indicatii

Vancomycinum Hydrochloridum

Prezentare farmaceutica: Flacoane a 500 mg clorhidrat de vancomicina (cutie cu 1 flac.).
Actiune terapeutica: Antibiotic cu actiune bactericida, care se realizeaza prin alterarea permeabilitatii peretelui celular si a sintezei ARN bacterian. Produsul este activ fata de cocii gram-pozitivi inclusiv cei secretori de beta-lactamaza (stafilococi si streptococi), fata de tulpini de Clostridium, Listeria, Lacttobacillus, Actinomyces, Bacillus. Dupa administrarea i.v. -perfuzie a 15 mg/kilocorp în 60 min, se realizeaza imediat o concentratie de 63 mg/l, care scade la 20 mg/l la 2 ore si la 8 mg/l dupa 11 ore. Timpul de înjumatatire plasmatic este de 4-6 ore la persoanele cu functie renala normala. Substanta circula în proportie de 55% legata de proteinele plasmatice, patrunde  în lichidul pleural, pericardic, sinovial, trece în lichidul pentru dializa peritoneala, nu strabate prin meninge decât daca acesta este inflamat. Eliminarea se face predominant renal. Clearance-ul vancomicinei creste prin hemoperfuzie si hemofiltrare.
Indicatii: Infectii severe cu germeni sensibili la vancomicina, inclusiv colita pseudomembranoasa, infectii cu tulpini de stafilococi rezisteti la meticilina (beta-lactamo-rezistenti) sau la pacienti cu alergie la penicilina.
Mod de administrare: Tratamentul este individualizat. In general se administreaza i.v. sub forma de perfuzie 5 mg/ml cel mult 10 mg/min putând creste doza cel mult pâna la 10 mg/ml. La pacientii cu functie renala normala: adulti – doza zilnica i.v. este de 2 g, câte 500 mg la 6 ore sau 1 g la 12 ore; copii – se administreaza i.v. 10 mg/kilocorp la 6 or în timp de 60 min; nou-nascuti si copii mici  – doza initiala este de 15 mg/kilocorp, câte 10 mg/kilocorp la 12 ore la copii în prima saptamana de viata si la 8 ore la cei cu vârsta de 1 luna. La pacientii cu afectarea functiei renale, dozele sunt mai mici, în functie de clearance-ul la creatinina. Pregatirea solutiei pentru administrare se face prin introducerea în flacon a 10 ml apa distilata si agitare pana la omogenizare. Solutia obtinuta poate fi pastrata la frigider 14 zile, iar pentru utilizare se dilueaza cu clorurâ de sodiu 0,9%, dextroza 5%, solutie Ringer. Produsul se poate administra per os în tratamentul colitei pseudomembranoase cauzate de Clostridium difficile sau Staphilococcus enterocolitis. Doza zilnica pentru adulti este de 500 mg-2 g în 3-4 doze, pentru 7-10 zile. Doza trebuie diluata în 400 g apa, la care se poate adauga un sirop pentru corectarea gustului, sau care se poate administra prin tub naso-gastric.
Reactii adverse: Reactii alergice, înrosirea partii superioare a corpului cu contractura musculara. In cazul administrarii rapide afectarea functiei renale (în special în cazul asocierii cu aminoglicozide), hipoacuzie prin ototoxicitate. (La pacientii cu afectarea functiei renale,   neutropenie reversibila, flebita la locul administrarii.)
Contraindicatii: Hipersensibilitate cunoscuta la produs.
Sinonime: Diatracin, Lyphocin, Vancoled.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *