VENTOLIN INHALER, PROSPECT, INDICATII

VENTOLIN INHALER, PROSPECT, INDICATII

Ventolin inhaler prospect

Prezentare farmaceutica: Flacon presurizat dozat, pentru aerosoli, eliberând salbutamol 100 ug/doza (flacon cu 200 doze).
Actiune terapeutica: Bronhodilatator prin stimulare beta2-adrenergica, inhiba elibenrea de histamina si leucotriene din bazofilele pulmonare, provocata de reactia antigen-anticorp; alte efecte simpatomimetice sistemice sunt minime. Efectul bronhodilatator se instaleaza dupa 2-5 minute de la inhalare si se mentine circa 4 ore.
Indicatii: Profilaxia si tratamentul crizelor de astm bronsic; bronsita cronica obstructiva, bronsita enifizematoasa si alte afectiuni cu componenta bronhospastica; ca adjuvant pentru aerosoloterapia cu antibiotice, secretolitice, glucocorticoizi, cromoglicat disodic; pentru bronhospasmoliza în scop diagnostic.
Mod de administrare: Curativ, în criza de astm, se inhaleaza o doza (un puf cuprinde 0,2 mg), la nevoie înca o doza dupa 5 minute; profilactic, câte o doza de 3 ori/zi, se creste la nevoie, pâna la cel mult 12 doze/zi.
Reactii adverse: Uneori tremor, rareori tahicardie, palpitatii, neliniste, cefalee; tratamentul îndelungat poate dezvolta toleranta (se recomanda folosirea a cel mult 1 flacon în 3 luni).
Contraindicatii: Prudenta, doze mici sau se evita (dupa caz) la bolnavii cu tahicardie si aritmii ectopice, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca, hipertiroidism; se va evita în primul trimestru de sarcina si în perioada premergatoare nasterii (are efect tocolitic); folosirea nu este posibila la copiii mici si se face numai sub supraveghere la copii mari (administrarea prezinta dificultati). Inhalarea sub forma de aerosoli nu este indicata în astmul grav si în starea de rau astmatic (este ineficace deoarece medicamentul nu ajunge la locul de actiune). Atentie, bolnavii vor fi instruiti asupra modului de administrare si asupra riscurilor legate de supradoze; lipsa ameliorarii clinice, chiar daca se administreaza doze mari, impune consultarea medicului. Nu se asociaza cu IMAO, prudenta când se administreaza concomitent cu alte simpatomimetice (risc toxic crescut); blocantele beta-adrenergice îi împiedica efectele.
Sinonime: Farcolin, Salbovent, Salbutamolum, Salbutan PAM, Salbuvent, Ventodisks, Volmax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *