VIBRAMICINA PROSPECT, INDICATII, DOXICICLINA

VIBRAMICINA PROSPECT, INDICATII, DOXICICLINA

Vibramicina prospect

Doxycyclinum
 
Prezentare farmaceutica: Capsule continând doxiciclina 1 H2O, corespunzator la 100 mg doxiciclina (cutie cu 8 sau 20 buc); fiole a 5 ml solutie injectabila continând doxiciclina hcl. hemietanolat 1/2 H2O, corespunzator la 100 mg doxiciclina (cutie cu 5 buc).
Actiune terapeutica: Derivat de tetraciclina, are proprietati antibiotice asemanatoare acesteia; este mai eficace fata de pneumococ, streptococ, stafilococ, bacili gram-negativi aerobi, gonococi, Bacteroides fragilis, este activa fata de Mycoplasma, Chlamydia si Legionella; se absoarbe aproape complet din intestin, are o penetrabilitate tisulara superioara, mentine concentratii active mai îndelungat.
Indicatii: Infectii cu germeni sensibili; este de ales în episoadele acute ale bronsitelor cronice, pneumonii atipice cu Chlamydia si Mycoplasma, infectii pelviene cu gonococi, E. coli, Bacteroides sau Chlamydia.
Mod de administrare: Oral, la adulti, în prima zi câte 1 capsula (100 mg) la 12 ore, apoi 1 capsula/zi (la nevoie de 2 ori/zi); la copii, în prima zi câte 2 mg/kilocorp la 12 ore, apoi o data/zi (la nevoie de 2 ori/zi). Intravenos (în cazurile grave si când administrarea orala nu este posibila), în aceleasi doze ca pentru calea orala.
Reactii adverse: Aceleasi ca pentru Tetraciclina (vezi preparatul românesc); greata, neplacerea epigastrica, diareea sunt mai frecvente, suprain-fectiile sunt rare; injectarea intravenoasa poate provoca iritatie locala.
Contraindicatii: Alergie la tetraciclina, insuficienta hepatica (pentru calea orala, numai cea avansata); injectarea intravenoasa este contraindicata în miastenia grava; doxiciclina nu se foloseste în timpul sarcinii, alaptarii si la copiii sub 8 ani. Antiacidele cu aluminiu, calciu si magneziu pot diminua absorbtia antibioticului (dar mai putin decât pentru tetraciclina); doxiciclina poate mari nefrotoxicitatea metoxifluranului si creste efectul anticoagulantelor cumarinice si sulfamidelor antidiabetice; fenitoina, barbituricele si carbamazepina favorizeaza metabolizarea doxiciclinei (se ajusteaza doza); asocierea penicilinelor nu este recomandabila (antagonism).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *