VINBLASTINA PROSPECT, INDICATII, VINBLASTIN

VINBLASTINA PROSPECT, INDICATII, VINBLASTIN

Vinblastina prospect

Vinblastinum

Prezentare farmaceutica:
Flacoane continând vinblastina sulfat 5 mg, sub forma de pulbere pentru prepararea de solutie injectabila (cutie cu 25 flacoane vinblastina si 25 fiole a 5 ml solutie salina izotona, – ca solvent).
Actiune terapeutica: Alcaloid toxic al fusului, are proprietati anticanceroase.
Indicatii: Boala Hodgkin si limfoame nehodgkiniene, cancer testicular, coriocarcinom (rezistent la metotrexat), cancer de sân si ovar, sindrom Kaposi, unele cazuri de histiocitoza.
Mod de administrare: Intravenos strict, direct sau în tubul de perfuzie, 6 mg/m2 o data la 7 zile; în cancerul testicular 6 mg/m2 2 zile succesiv, la fiecare 3 saptamâni; se recomanda în asociatii polichimioterapice. Reactii adverse: Vinblastina este puternic mielotoxica – leucopenie severa chiar agranulocitoza în caz de supradozare sau daca se administreaza la intervale mai mici de o saptamâna (numarul leucocitelor nu trebuie sa scada sub 3 000/nun3), ocazional greata, voma, diaree, stomatita, enterocolita hemoragica (aparitia ulceratiilor bucale sau rectale impune oprirea medicatiei), areflexie, parestezii, alopecie, tulburarea spermatogenezei si ovulatiei, tulburari vegetative (uscaciunea gurii, constipatie mergând pâna la ileus, retenţie de urină, tahicardie, tumefacţia parotidelor), inhibarea secreţiei de hormon antidiuretic, stare depresivă. Injectarea paravenoasă provoacă iritaţie puternică, iar atingerea ochilor poate produce ulceraţii corneene.
Contraindicaţii: Leucopenie, infecţii bacteriene (nu se foloseşte decât după controlul infecţiei cu chimioterapice sau antibiotice), sarcină, alăptare (incompatibilitate); prudenţă la bătrânii debilitaţi.
Sinonime: Velban, Velbe, Vinblastin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *